Bize Ulaşın

Emlak Gündem

Üniversite eğitiminin başlamasına yakın dönemde, özellikle kiralık ev ve yurt fiyatlarında büyük bir artış yaşandığı görülüyor.

Sosyal Medya'da Paylaş

Üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler tercih dönemine girdi. Ancak, özellikle büyükşehirlerdeki yüksek ev kiraları hem velileri hem de öğrencileri endişelendiriyor.

yapihaber

Gönderi

Tarih:

Sosyal Medya'da Paylaş

Üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler tercih dönemine girdi. Ancak, özellikle büyükşehirlerdeki yüksek ev kiraları hem velileri hem de öğrencileri endişelendiriyor. İstanbul gibi büyükşehirlerde okumak isteyen gençler, yüksek kira fiyatlarından şikayetçi oluyor ve aynı zamanda uygun kiralık ev bulma sorunu da karşılarına çıkıyor. Devlet veya özel okullardan tercih yapacak olan öğrenciler şimdiden kiralık daire arayışına girdi, ancak geçen yıla göre kiralık daire fiyatlarında yüzde 200 oranında bir artış yaşandığından, bütçeleri zorlayan bir durumla karşı karşıya kalıyorlar.

Emlak işiyle uğraşan Semra Yıldız, üniversite bulunan ilçelerde fiyatların arttığını belirtiyor ve bu durumun her yıl tekrarlandığını ifade ediyor. Ancak bu yıl biraz daha farklı bir tablo ile karşı karşıya olduklarını söylüyor. Normal şartlarda üniversite yakınlarında bulunan evlerin tercih döneminden sonra fiyatlarının arttığına dikkat çeken Yıldız, şu anda ev bulma sıkıntısının kiraları daha da yükselttiğini vurguluyor. Zaten piyasanın yüksek olduğu bir dönemde, bir öğrencinin tek başına kiralık ev tutmasının oldukça zor olduğunu belirtiyor.

Örnek olarak, Ümraniye Tepeüstü Mahallesi’nde bulunan 85 metrekarelik bir evin kirasının 25 bin TL olduğu görülüyor. Ortalama olarak bir öğrenci için kiralık daire fiyatlarının 7 bin TL’den başladığı ifade ediliyor. Konumun üniversiteye yakınlığı durumunda, kiraların 15 bin TL’ye kadar çıktığı belirtiliyor. Bu fiyatlar semtten semte değişmekle birlikte, en uygun kiraların Beylikdüzü bölgesinde olduğu ifade ediliyor. Bu fiyatlar eşyasız evler için geçerli olup, eşyalı evlerin fiyatlarının 10 bin TL’den başlayıp 20 bin TL’ye kadar çıkabildiği belirtiliyor.

Ayrıca, ev tutma şartlarının da zorlaştığına dikkat çekiliyor. Ev sahipleri, evlerine iyi bakılmayacağı düşüncesiyle depozito rakamlarını yukarı çekiyor ve normalde alınan bir depozito yerine şu anda üç aylık depozito isteniyor. Bazı bölgelerde ise bu oran beş aylık depozitoya kadar çıkabiliyor. Örneğin, Beşiktaş’ta 2+1 bir daire için 17 bin TL gibi yüksek bir depozito talep edilmiş. Bu durum, öğrencilerin kiralık evlere taşınma maliyetini oldukça yükseltiyor ve öğrencilerin bütçelerini zorluyor.

Devamını Oku
Reklam
Tıkla Yorum Yap

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam

Çok Okunanlar